Hockeysupport i ur och skur

Allas vår älskade hockey

Hockey är en sport som många har en relation till antingen som spelare, supporter, engagerad familjemedlem eller till och med som totalt ointresserad av sporten så påverkas man ändå för att vi är en så pass stor hockeynation, i alla fall när det kommer till hockeyhjärtan. När en sport har funnits så länge som hockeyn gjort så är det ofrånkomligt att det finns en hel del intressant fakta, legender och historier kring spelet. Här bjuder vi på lite fakta om spelet vi älskar.

Hur allt började

Ursprunget till ishockey tvistas det om, vissa påstår att versioner av spelet har spelats i Frankrike och på Irland så långt tillbaka som 1700-talet medans andra hävdar att det uppfanns under mitten av 1800-talet då kanadensare spelade med egensnickrade pinnar på frusna Ontariodammar. Den första registrerade hockeymatchen spelades dock på The Vicktoria Rink i Montreal den 3 mars 1875, denna match anses som den första då de spelade med lagtröjor och att matchen hade annonserats om innan i dagspressen. Det franska ordet “hocquet” som betyder klubba är det ordet man tror är ursprunget till ordet “hockey” men att det kanske också kan härstamma från det indianska ordet “hokaey” som är ett slags stridsrop.

Visste du att:

  • En puck är 7,62 cm i diameter, 2,54 cm hög och väger 156-170 gram och att de fryses innan matchen för att hindra att de studsar för mycket.
  • Puckarna idag är gjorda av vulkaniserat gummi men de första puckarna som användes var gjorda av fryst kodynga.
  • Det snabbaste slagskottet som registrerats är gjord av Bobby Hull, pucken färdades i 190 km per timme.
  • Innan 1914 så la domarna ner pucken mellan spelarnas klubbor vilket resulterade i många blåmärken, skärsår och även brutna händer hos domarna men från och med 1914 fick de tillåtelse att släppa pucken mellan spelarnas klubbor istället.
  • Den sista spelaren i NHL att spela utan hjälm var Craig MacTavish, som gick i pension 1997.
  • Före 1927-28 säsongen var framåt passningar inte tillåtna i hockey.

Dam Hockey

1988 fick de svenska hockeydamerna sitt första erkända SM, vilket kan tyckas vara i det senaste laget eftersom att kvinnor långt tidigare visat starkt intresse för att utöva sporten. Den kvinnliga hockeyn har verkligen fått hävda sin rätt när det kommer till att få spela hockey professionellt genom historien och än idag gör man stor skillnad på herr och dam hockey. Men vindarna vänder och den svenska dam hockeyn synliggörs betydligt mycket mer än för bara 15-20 år sedan, en utveckling som förhoppnings fortsätter i uppåtgående riktning. Men någonting som dam hockeyn verkligen blivit känt och framförallt synonymt med är att “man” har bestämt att det inte är tillåtet med tacklingar, vad de kvinnliga hockeyspelarna själva tycker om det beslutet är det ingen som tar hänsyn till. Anledningen att man förbjudit tacklingar inom dam hockeyn sägs handla om att de fysiska skillnaderna var förstora mellan nationerna, och att topplagen som Usa och Kanada inte bara var målmässigt överlägsna utan även fysiskt. Men man kan ju inte låta bli att spekulera i om detta är en reglering som är förlegad och faktiskt ett rent makt övergrepp av den kvinnliga hockeyn. Tittar man på herr hockey är det ju ganska svårt att undgå att just tacklingarna är en enormt stor del av sportens attraktionsvärde, även TV-spel som NHL har välutvecklade tacklingsfunktioner som i allra högsta grad är säljande funktioner som spelet med fördel kan marknadsföra sig med.

Hockey i världen

Sedan Sovjets fall har Kanada tagit tillbaka posten som den ledande hockeynationen om man ser till antalet OS- och VM-medaljer. I Kanada finns det över 550 000 registrerade manliga hockeyspelare jämfört med Sverige som har över 66 000 män. Litauen räknas som den minsta nationen med ca 700 registrerade hockey spelare.

Älskad svensk sport

Sveriges herrlandslag spelade sin första match vid de olympiska spelen i april 1920 i Belgien, vilket till större delen bestod utav bandyspelare som provat på ishockey. Sedan 1940 talet så har spelet spridit sig över Sverige och finns över hela landet. Elitserien, nuvarande SHL, startade säsongen 1975/76 och inleddes med 10 deltagande lag vilket numera är 12. Hockey är en sport som ju fler elitspelare som åker över som proffs i NHL ju fler barn börjar också med hockey i unga år för att de ser upp till sina idoler. Hockeyn är den dyraste sporten att utöva vilket kan vara ett problem för många föräldrar när ens barn vill vara aktiv. Ishockey är en så kallad materialsport vilket innebär att man måste för att ens kunna vara med att spela ha en hel del skydd. Hjälm, axelskydd, benskydd, armbågsskydd, handskar, byxor, skridskor och klubbor. Att då hitta en bra leverantör med bra priser är viktigt för att man vill att utrustningen ska hålla så länge som möjligt. Det kan också vara en bra ide att sälja vidare sin gamla utrustning istället för att låta det stå och föråldras i onödan i något förråd, då är det bättre att ge chansen till någons annan unge att få prova på att spela hockey.