Hockeysupport i ur och skur

Karlskrona Hockey

HockeyallsvenskanKarlskrona i östra Blekinge är en stad med rikt utbud vad gäller det mesta, bland annat sport. Just nu heter den främsta sportangelägenheten i staden hockeylaget Karlskrona HK.

Kort bakgrund

Trots att klubben bildades så sent som år 2001 har man redan rönt stora framgångar. År 2008 gick laget upp i division 1 och fyra år senare lyckades man även ta sig upp i hockeyns näst högsta serie, Allsvenskan. Den nyss avslutade säsongen, 2013/14, har utan tvekan varit lagets bästa då man länge låg på en plats till Kvalserien. Till slut missade man dock Kvalserien efter playoff-spel. En av anledningarna till att det gått så bra för Karlskrona HK ute på isen är att man ständig backas upp av supportrarna i Black Bugs, vilka alltid skapar fin atmosfär och bra tryck i hemmaarenan Telenor Arena, som har en kapacitet på upp emot 3 500 åskådare.

Stagnation i utvecklingen?

Utvecklingen i klubben har minst sagt varit något utöver det vanliga och pekat spikrakt uppåt från första början. Framgångssagan började redan i division två när man blev kända som laget i division 2 som detta till trots hade över 2000 personer i publiken på sina matcher. Och som vi redan nämnt så har det gått spikrakt uppåt i seriesystemet och även den nyligen avslutade säsongen var sportsligt sett en stor succé där man länge till och med ledde Hockeyallsvenskan.

Men även solen har sina fläckar som man brukar säga. Att spela hockey på elitnivå idag kräver sin organisation och framförallt sin ekonomi. Trots de sportsliga framgångarna så har Karlskrona likt många andra klubbar som kommer underifrån fått ekonomiska bekymmer. På en presskonferens i början av april så lade föreningen korten på bordet och berättade om den ekonomiska kris man står inför.

Säsongens framgångar har berott mycket på de bra nyförvärv man gjort till spelartruppen. Men kostar det så smakar det, klubben visar i år upp ett minusresultat på någonstans mellan tre och fyra miljoner kronor. Inför säsongen fanns ett positivt kapital på drygt två miljoner kronor, vilket nu gör att klubben efter årets resultat kommer att visa upp ett eget kapital som ligger på över en miljon minus.

Inom svensk elithockey så har man något som kallas för elitlicens, och för att beviljas elitlicens så krävs att man uppfyller ett antal kriterier. Ett av dessa kriterier är att man som klubb inte får visa upp ett minusresultat två år i rad – då blir man automatiskt nedflyttade. Det skulle alltså innebära att om Karlskrona inte visar upp ett plusresultat efter nästa säsong så kommer man att sparkas ut från Hockeyallsvenskan.

Klubbchefen Rolf Lindberg berättar i Aftonbladet att det är framförallt resekostnaderna man kommer att skära i. Spelarbudgeten ska enligt honom vara densamma, så förhoppningsvis kan man ändå bibehålla de sportsliga framgångarna, samtidigt som man kan göra ett plusresultat och få behålla sin elitlicens.