Hockeysupport i ur och skur

Svensk hockey och NHL

Alla hockeyspelare börjar sin karriär någonstans. Ofta börjar de i en mindre klubb från staden de kommer ifrån, och visar de sig tillräckligt duktiga blir de ofta rekryterade till ett juniorlag för någon klubb hemmahörande i SHL – Sveriges högsta hockeydivision.

För många spelare är det en dröm att ta sig från SHL till NHL – världens största hockeyliga. Det är dock inte ovanligt med rekryteringar åt andra hållet. Exempelvis har Karlskrona HK gjort sig kända för diverse djärva värvningar av NHL-spelare – fastän Karlskrona spelar ”bara” i den näst högsta ligan, Hockeyallsvenskan. Deras mest kända förvärv är förmodligen Bates Battagliga.

Bates Battagliga

Jonathan ”Bates” Battaglia är en amerikansk ishockeyspelare som spelade professionell hockey i NHL i över tio säsonger. I toppklubbar som Toronto Maple Leafs, Colorado Avalanche, Washington capitals och Carolina Hurricanes. Som ung spelade han i Park Ridge från Illinois. 2011 skrev Bates under ett kontrakt med det svenska hockeylaget Karlskrona HK som spelar i Hockeyallsvenskan. Tack vare de kunskaper han förvärvat under NHL-karriären lyckades han göra mål efter 25 sekunder i sin första match. Dessvärre förlorade laget sedan matchen med 1-2 mot Olofström.

Följa NHL-svenskar

De svenska hockeydivisionerna Elitserien och Hockeyallsvenskan är fantastiska divisioner vars lag har fostrat många av de svenska toppspelarna som har flyttat till NHL. Spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin, Sedin-bröderna och många fler fick sin start i de högsta svenska divisionerna. Vill du däremot följa dem under deras professionella karriär bör du följa NHL. I den kommande säsongen står giganter emot varandra, och de två topplagen Boston Bruins och Chicago Blackhawks tippas som de mest troliga kandidaterna att vinna ligan.

Båda lagen har några riktigt duktiga svenskar i sin laguppställning. Loui Eriksson, som fick sin start i BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan, spelar för Bruins och det gör även Carl Söderberg, som började spela professionellt med Malmö Redhawks. För Blackhawks spelar bland annat Johnny Oduya, Joakim Nordström och David Rundblad.